Laden Evenementen
Dit evenement is voorbij.

Follow the money – Geldstromen in de zorg

Gedurende de eerste avond van de Masterclass werd geconcentreerd op de basisbeginselen van de financiële aspecten van de zorg. Er zijn veel verschillende stakeholders die hier invloed op hebben. Maar wie zijn dit nu eigenlijk, wat is hun invloed precies en hoe verhouden de verschillende stakeholders zich tot elkaar? De eerste avond trachtte antwoord te geven op deze vragen. Vanuit drie verschillende perspectieven – de zorgbestuurder, de verzekeraar en de innovator – werd dit onderwerp verder belicht. Allereerst lichtte Prof. dr. Mark van Houdenhoven (CEO St Maartenskliniek en bijzonder hoogleraar Economische Bedrijfsvoering in de Gezondheidszorg) het perspectief van de zorgbestuurder toe. Welke invloed heeft een ziekenhuis op de landelijke zorgkosten? Waar kun je over onderhandelen? En hoe kun je de financiering verbeteren?
Drs. Geert van Pamelen is Senior Consultant Zinnige Zorg bij VGZ en Ambassadeur bij de Zorgambassade. Hij nam ons mee vanuit het perspectief van de zorgverzekeraar. Welke rol heeft de zorgverzekeraar in het beteugelen van de zorgkosten en welke belangen spelen hierbij een rol?
Ten slotte sprak prof. dr. Maroeska Rovers (hoogleraar Evidence-Based Surgery en directeur Health Innovation Netherlands) over de invloed van innovatie op het financiële plaatje.
Drie inspirerende sprekers, onder leiding van moderator dr. Karine van ’t Land, maakten dit tot een onvergetelijke avond!

Kijk hieronder de gehele eerste avond van de Masterclass terug


Programma

 

Tijd Omschrijving
20.00 – 20:10 Opening door moderator dr. Karine van ‘t Land
20.10 – 20:40 Prof. dr. Mark van Houdenhoven
20.40 – 21:10 Drs. Geert van Pamelen
21:10 – 21:15 Pauze
21:15 – 21:45 Prof. dr. Maroeska Rovers
21:45- 21:55 Afsluiting door moderator


Sprekers

Mark van Houdenhoven

Prof. dr. Mark van Houdenhoven

CEO Sint Maartenskliniek | Bijzonder hoogleraar Economische Bedrijfsvoering in de Gezondheidszorg

Mark Van Houdenhoven is sinds 2014 voorzitter Raad van Bestuur van de Sint Maartenskliniek, een kliniek gespecialiseerd in houding en beweging. Hij is per 15 september 2015 benoemd tot bijzonder hoogleraar Economische bedrijfsvoering in de gezondheidszorg aan de Faculteit der Managementwetenschappen van de Radboud Universiteit. Sinds 2004 is Mark Van Houdenhoven als bestuurder verbonden geweest aan diverse ziekenhuizen. Hij promoveerde in 2007 aan de Erasmus Universiteit Rotterdam op het thema zorglogistieke bedrijfsvoering. Als bestuurder maakt hij zich sterk voor een innovatieve samenwerking met andere partners rondom de zorg voor de patiënt. Die samenwerking strekt zich uit van andere ziekenhuizen, thuiszorg en huisartsen tot onder andere industriepartners die zijn betrokken bij de zorg.

Geert van Pamelen

Drs. Geert van Pamelen

Senior Consultant Zinnige Zorg bij coöperatie VGZ

Geert draagt bij aan het toegankelijk en betaalbaar houden van ons zorgstelsel. Dit doet hij door continu op zoek te zijn naar (bewezen) zorginitiatieven om deze op te schalen, en innovaties van buiten de zorg te introduceren in de zorg. Hij werkt daarbij het liefst samen met een grote diversiteit aan mensen uit het veld, om daarmee de praktische
toepasbaarheid zo hoog mogelijk te houden. Vanuit een bedrijfseconomische en marketing achtergrond, gecombineerd met 10 jaar (financiële) ziekenhuiservaring, zet hij zich nu hiervoor in bij zorgverzekeraar VGZ als Senior Consultant Zinnige Zorg. Zijn expertise ligt in het bedenken van creatieve oplossingen, zijn diepgaande kennis van zorgbekostiging en (tech)innovaties in de zorg.

Maroeska Rovers

Prof. dr. Maroeska Rovers

Hoogleraar Evidence-based Surgery | Directeur Health Innovation Netherlands

“No more toys for boys or pearls for the girls”
Haar collega’s omschrijven Maroeska Rovers als een natuurlijk leider, een enthousiaste en creatieve onderzoeker, maar ook als iemand die floreert in een multidisciplinaire omgeving. Ze wordt erkend als een vooraanstaand internationaal expert op het gebied van de evaluatie en implementatie van chirurgische innovaties en medische hulpmiddelen.
Haar kracht? Maroeska wordt gekenmerkt als visionair, innovatief, internationaal en zeer productief. Haar internationale (multi-center) onderzoeken tonen aan dat ze de gezamenlijke inspanningen van toonaangevende experts kan bundelen om wereldwijde innovaties verder te ontwikkelen. Ze geeft invulling aan (inter)nationale functies, o.a. als onderzoeksleider van de IDEAL-samenwerking, wetenschappelijk bestuurslid van Excite International en initiator en ambassadeur van HI-NL. Daarnaast is ze een verkozen lid van Academia Europaea en van de Nederlandse Academie voor Technologie en Innovatie (AcTI).
Ze spreekt vaak op verschillende conferenties, bijvoorbeeld als technische innovatieheld op de Hannover Messe, maar ook als rolmodel voor jonge (vrouwelijke) onderzoekers.

Moderator

Karine van 't Land

Dr. Karine van ‘t Land

Zorgexpert leefkracht + gezondheid bij Menzis | Arts-onderzoeker Amsterdam UMC

 
Karine van ‘t Land is een toegewijde public health arts. In dit gebied doet zij al enkele jaren onderzoek en daarnaast werkt zij als zorgexpert bij zorgverzekeraar Menzis. In deze hoedanigheid adviseert zij in preventie en gezondheidsbevordering. Als coördinator en docent van de minor medisch leiderschap is zij ook al jaren verbonden aan het Radboudumc.

Deel dit verhaal, kies je platform!