Fusies en overnames in de zorg

Er komen regelmatig berichten over naar buiten: ziekenhuizen die gaan fuseren. Maar wat komt daar nou allemaal bij kijken? Wie zijn daarbij betrokken? Wat zijn de voor- en nadelen van fuseren? En wat zorgt ervoor dat een fusie slaagt?

Op woensdag 19 mei 2021 vond de tweede Medical Business Webinar van 2021 plaats, getiteld “Fusies en overnames in de zorg”. Tijdens deze avond deelden prof. dr. Hans Romijn (bestuursvoorzitter Amsterdam UMC, locatie AMC) en drs. Jeroen van Roon (interim bestuursvoorzitter en CFO Reinier Haga Groep) hun kennis en ervaringen omtrent fusies en overnames van ziekenhuizen. Moderator prof. dr. Hans Schenk (emeritus hoogleraar economie en bedrijfskunde) leidde de avond in goede banen. Kon je het evenement niet live bijwonen, kijk hem dan hier terug!

N.B. Vanwege de nog niet afgeronde fusie binnen het Amsterdam UMC wordt de presentatie van Hans Romijn niet getoond in de video.


Deze webinar werd mogelijk gemaakt door Dirkzwager legal & tax.

Sprekers

Hans Romijn

Prof. dr. Hans Romijn

Bestuursvoorzitter Amsterdam UMC, locatie AMC

Prof. dr. Hans Romijn, internist-endocrinoloog, is sinds 2016 voorzitter van de Raad van Bestuur van het AMC (sinds 2018 onderdeel uitmakend van het Amsterdam UMC, waarna Hans Romijn ook als vice-voorzitter van de locatie VUmc fungeerde) en decaan van de Faculteit der Geneeskunde, Universiteit van Amsterdam. Hij is verantwoordelijk voor het fusieproces en de strategie van Amsterdam UMC. Voor zijn bestuurlijke carrière werkte hij als gepromoveerd internist in het AMC. Hij was van 1999 tot 2010 hoogleraar inwendige geneeskunde in het Leids Universitair Medisch Centrum. Daarna keerde hij terug naar het AMC om van 2010 tot 2016 te fungeren als hoofd Inwendige Geneeskunde en divisievoorzitter In- en Uitwendige Specialismen.

Jeroen van Roon

Drs. Jeroen van Roon

Interim CFO Reinier Haga Groep

Jeroen van Roon is van origine econoom, waarbij hij tevens de Executive Master of Business Administration aan de London Business School heeft afgerond. Hij is een ervaren zorgbestuurder en heeft onder andere gewerkt als bestuurder van het Rode Kruis Ziekenhuis in de IJmond regio. Tevens was hij lid van de raad van bestuur van het OLVG in Amsterdam en is hij op dit moment CFO van de Reinier Haga Groep. In zijn huidige functie is hij nauw betrokken bij de ontvlechting van de Reinier Haga Groep tot drie zelfstandige ziekenhuizen. Kortom, een zeer ervaren en interessante spreker voor het webinar.

Moderator

Hans Schenk

Em. prof. dr. Hans Schenk

Emeritus hoogleraar economie en bedrijfskunde – Universiteit Utrecht

Hans Schenk genoot zijn opleiding aan Nyenrode Business University en achtereenvolgens de universiteit van Oregon, Leuven en Nice-Sophia Antipolis. Momenteel is hij emeritus hoogleraar economie en bedrijfskunde aan de Universiteit Utrecht, waarbij hij zich met name heeft gespecialiseerd in fusies & overnames, financiële markten, corporate governance, regulering en industrieel beleid. In 2002 stond hij aan de wieg van de Utrecht University School of Economics. Daarnaast was hij acht jaar lang kroonlid van de Sociaal-Economische Raad.
Vanwege zijn rijke bedrijfskundige en economische ervaring in het veld is Hans Schenk dé geschikte persoon om de avond in goede banen te leiden.
.