Laden Evenementen

De laatste avond zal vanuit een helikopterperspectief de gezondheidszorg belichten, met op de achtergrond één van de belangrijkste spelers: de maatschappij. Vaak wordt vergeten dat het publieke domein een onmiskenbare invloed heeft op de zorg. Tijdens de laatste avond zal een aantal problemen op het snijvlak van zorg en maatschappij de revue passeren en wordt besproken hoe deze opgelost kunnen worden. Hierbij zal onder anderen Loek Winter (oprichter DC klinieken en mede-eigenaar MC groep) ingaan wat het betekent als zorg wegvalt in een regio. De afsluiting in het imponerende Koninklijk Instituut voor de Tropen vormt de kers op de taart van de zevende editie van de Medical Business Masterclass. Zo ontstaat er een nieuwe generatie artsen met verstand van zaken!

 

Interesse? Meld je dan aan voor de Medical Business Masterclass!

Programma

 

Tijd Omschrijving
18.00 – 19.00 Inloop voor inschrijving en ontvangst met broodjes
19.00 – 19.10 Opening
Pieter van Eijsden
19.10 – 19.45 Businessmodellen in de zorg
Sander Visser – Strategy&
19.45 – 20.20 Het wegvallen van zorg in de regio
Loek Winter
20.20 – 20.40 Pauze
20.40 – 21.15 Innovatie in de GGZ
Floor Scheepers
21.15 – 21.50 Hoeveel mag een geneesmiddel kosten?
Matthijs Versteegh
21.50 – 22.00 Afsluiting
22.00 – 23.00 Borrel


Sprekers

Pieter van Eijsden

dr. Pieter van Eijsden (moderator)

Neurochirurg in het UMC Utrecht en daarnaast adjunct hoofdredacteur voor het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde

Floor Scheepers

Prof. dr. Floor Scheepers

Hoogleraar innovatie in de GGZ

Veranderende financiële systemen, technische innovaties, transitie van zorgketens naar netwerken: ze hebben een enorme impact op de gezondheidszorg en de psychiatrie. Floor Scheepers, hoogleraar innovatie in de GGZ, ziet een groot belang om innovatie op een nieuwe manier te beschouwen. “We moeten gaan verdragen dat verandering de status quo wordt. Er is geen heldere stip op de horizon meer te verzinnen, ben ik bang. Daarom is ruimte nodig voor continu vernieuwen en veranderen. Mensen uitdagen dit aan te gaan en ze te stimuleren om innovatie te zien als grote gezamenlijke opdracht, is mijn doel. Als ik dat bereik zou ik heel blij zijn.”

Matthijs Versteegh

Matthijs Versteegh

Business director institute for Medical Technology Assessment

Matthijs Versteegh heeft naast een bachelor gezondheidswetenschappen zijn master science & technology studies (Maastricht University) cum laude afgerond. Daarna verkreeg hij een PhD in de kwantificeerbaarheid van kwaliteit van leven in economische evaluaties van gezondheidszorg. Tijdens zijn loopbaan heeft hij voor consultant Ecorys, de Europese Commissie, de WHO en de Wereldbank gewerkt.
Tijdens de slotavond zal Matthijs ingaan op de intrigerende vraag wanneer een geneesmiddel te duur is en hoe de farmaceutische industrie hier een rol in speelt. De relatie tussen de farmaceut en de maatschappij blijkt een lastige te zijn. “Gaat onderzoek goed, dan zijn de baten voor de industrie. Gaat het slecht, dan zijn de kosten voor de maatschappij, want de hoge prijzen worden uiteindelijk vanuit publiek geld betaald.”

Loek Winter

Loek Winter

Healthcare entrepreneur

In 1995 opende Loek Winter in Amsterdam het eerste Diagnostisch Centrum (DC), nu uitgegroeid tot een landelijke zorgorganisatie met vijftien medisch specialistische centra door heel Nederland. Zijn doel is het efficiënter en betaalbaar maken van de Nederlandse gezondheidszorg, zowel voor de patiënt als voor de zorgverleners.

In 2008 investeerde de MC Groep van Winter in een reddingsplan voor de IJsselmeerziekenhuizen en maakte onder leiding hiervan een doorstart. MC Groep heeft eind 2013 het Slotervaartziekenhuis in Amsterdam overgenomen. Beide ziekenhuizen zijn in oktober 2018 failliet verklaard.

Begin 2013 investeerde Loek Winter in De Drie Notenboomen, een franchiseorganisatie opgezet door zorgpionier Hans van Putten. De Drie Notenboomen heeft verschillende franchiseformules ontwikkeld, zoals Thomashuizen Nederland en Herbergier Nederland. Daarnaast was Loek Winter in de periode 2011 – 2014 Hoogleraar Healthcare Entrepreneurship aan de Nyenrode Business Universiteit. Tijdens deze slotavond zal Loek ingaan wat het betekent als zorg wegvalt in een regio.

Sander Visser

Sander Visser

Managing partner Strategy&

Sander Visser is partner bij Strategy&, een internationaal strategisch adviesbureau dat veel werk doet in de gezondheidszorg en onderdeel is van PwC. Hij is de grondlegger van de visie van Strategy& op de zorg: ‘Kwaliteit als medicijn’. Volgens deze visie gaan kwaliteit en zorgkosten wél hand in hand. Tijdens de masterclass gaat hij in op deze visie en licht hij toe hoe de zorg vanuit deze visie te veranderen is.

Deel dit verhaal, kies je platform!