Alle Online
Courses

Online Courses: Introductie

Lees meer

Online Course: Hoe verder als het mis gaat...?

Lees meer

Online Course: Personalized health

Lees meer

Online Course: Medisch leiderschap

Lees meer

Online Course: Betaalbaarheid van de Zorg

Lees meer

Online Course: Marktwerking in de zorg

Lees meer

Geselecteerde Courses

Online Course: Hoe verder als het mis gaat...?

In deze Online Course gaan professor Ian Leistikow (bijzonder hoogleraar Overheidstoezicht op Kwaliteit en Veiligheid van de Gezondheidszorg en senior Inspecteur bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg) en professor Margriet Schneider (voorzitter van de Raad van Bestuur van het UMC Utrecht) in op het omgaan met calamiteiten in de zorg.

Leerlijn ‘Kwaliteit, Patiëntveiligheid en Medisch Leiderschap’
Deze Online Course vormt onderdeel van de leerlijn ‘Kwaliteit, Patiëntveiligheid en Medisch Leiderschap’ van het UMC Utrecht, maar kan door iedereen ook los bekeken worden.

 

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.

Boeken, Websites, Pers en Wetenschap

Boek 'Voorkomen is beter'

book-stack-xxl
Boek Voorkomen is beter - Leren van calamiteiten in de zorg. Auteur: Ian Leistikow (2014) ISBN 9789491969010

Vijftien medische fouten die eindigen in een drama. In elke casus zoekt de auteur naar parallellen met andere incidenten. Zo kan hij praktisch bruikbaar gereedschap aanreiken om herhaling van soortgelijke calamiteiten te voorkomen.

 

Boek ‘Dit nooit meer’ – Uitgave van voormalig Kwaliteitsinstituut voor de Gezondheidszorg CBO

book-stack-xxl

In 2009 bracht het toenmalige Kwaliteitsinstituut voor de Gezondheidszorg CBO een boekje uit waarin artsen vertellen over een incident waar ze persoonlijk bij betrokken waren. Onder andere iedere lezer van Medisch Contact ontving dit boekje. Het is helaas niet meer te bestellen, maar er staan enkele verhalen online via Stichting Zorgveilig.nl. Deze zijn te bereiken via onderstaande links:
Michiel Hengeveld, psychiater - "Ik heb anderen een vreselijk traumatisch moment bezorgd"

Johan Lange, chirurg - "Mijn eerste reactie was negeren en vergeten"

Peter de Leeuw, internist - "Het voelt toch een beetje als dood door schuld"

Bert Keizer, specialist ouderengeneeskunde - "Ik heb die familie iets vreselijks aangedaan"

 

Website Zorgveilig.nl

computer_alt_1
www.zorgveilig.nl

Stichting ZorgVeilig.nl wil een belangrijke rol spelen bij het vertellen van verhalen met betrekking tot veilige en onveilige zorg. Niet door de schuldvraag centraal te stellen, maar door inzicht te geven en concrete oplossingen te beschrijven. Zij maken daarbij gebruik van de (journalistieke) kracht van storytelling, vanuit de visie dat en persoonlijk verhaal van een collega of een patiënt is vele malen krachtiger dan een protocol of een beleidsnotitie die de veiligheid regelt. Op deze website vind je dan ook verschillende verhalen, in de vorm van interviews, video’s en blogs.

 

Documentaire 'De dokter onder vuur' - Nederlandse Publieke Omroep

computer_alt_1
Documentaire van 2Doc, kRO-NCRV: ‘De dokter onder vuur’ – 31 oktober 2017

Fouten maken is menselijk. Maar als artsen fouten maken, heeft dat vaak verstrekkende gevolgen. Frans Bromet praat met - en portretteert 7 artsen die ernstige medische fouten hebben gemaakt.
 

Artikelen uit Medisch Contact

articleicon-blauw
Ook arts verdient nazorg na calamiteit; Leistikow, I, Mulder, S, Van der Wilden, E et al. ; Medisch Contact, juni 2016, p. 18-19

"Calamiteiten in de zorg zijn aangrijpend. Naast de patiënt, verdienen ook de betrokken zorgverleners goede nazorg. Niet alleen in hun belang, maar ook in het belang van hun toekomstige patiënten."

IGZ promoot Just Culture; Leistikow,I, Van der Tuijn, Y, Van Diemen, R; Medisch Contact, sept 2015, p.1742-1744

“Onveilige zorg is vaak de uitkomst van onveilig gedrag. Niet de uitkomst, maar het gedrag dient daarom centraal te staan in een veiligheidscultuur. Deze cultuur staat tegenwoordig bekend als just culture. De inspectie werkt actief aan het verspreiden van dit gedachtegoed.”

‘Dit nooit meer’, maar hoe dan?; column van Luc de Vries; februari 2010

In deze column reageert huisarts Luc de Vries op de inhoud van het boekje ‘Dit nooit meer’. Hij vraagt zich af wat het effect van de verhalen is op ‘een arts met ‘zwaardere zonden’’.
 

Wetenschappelijke artikelen

articleicon-blauw
Learning from incidents in healthcare: the journey, not the arrival, matters;

Leistikow I, Mulder S, Vesseur J, et al..; BMJ Qual Saf 2017;26:252– 256
 

Our current approach to root cause analysis: is it contributing to our failure to improve patient safety?;

Kellogg KM, Hettinger Z, Shah M, et al. BMJ Qual Saf 2016;0:1–7. doi:10.1136/bmjqs-2016-005991
 

Root-cause analysis: swatting at mosquitoes versus draining the swamp;

Trbovich P, Shojania KG. 2017;0:1–4. doi:10.1136/bmjqs-2016-006229

Achtergrondvideo's

Persoonlijke verhalen van artsen

ZorgVeilig.nl is een stichting die een belangrijke rol wil spelen bij het vertellen van verhalen met betrekking tot veilige en onveilige zorg. Niet door de schuldvraag centraal te stellen, maar door mensen aan het denken te zetten door het inzetten van persoonlijke verhalen. Op hun website vind je meerdere verhalen van artsen. Hieronder vind je enkele voorbeelden. Bron: www.zorgveilig.nl

 

Huisarts Arlette Homan

Huisarts Arlette Homan vertelt aan de hand van een persoonlijke casus waar het in een aaneenschakeling van communicatiemomenten mis kan gaan in de interpretatie van klachten van patiënt.

 

Gynaecoloog Martijn Heringa

Gynaecoloog Martijn Heringa zit al meer dan 30 jaar in het vak. Hij vertelt in deze video over zijn persoonlijke lessen rondom een casus waarin een spoedkeizersnede moest worden verricht.

 

Uroloog Arjen Noordzij

In deze video vertelt Arjen Noordzij over zijn ervaringen rondom het beloop van een tuchtzaak na het overlijden van een van zijn patiënten ten gevolge van een complicatie na een operatieve ingreep.

 

Kinderarts Ronnie van Diemen

Kinderarts en heden Inspecteur-generaal voor de Gezondheidszorg Ronnie van Diemen vertelt hoe zij in haar tijd als Opleider Kindergeneeskunde heeft ervaren hoe belangrijk een veilige overlegomgeving is voor patiëntveilige zorg.

 

Huisarts Wouter ten Veen

Deze huisarts vertelt een verhaal hoe een fout in een klein hoekje kan zitten.

 

Huisarts Hedwig Vos

Hedwig Vos deelt een casus waarin zij heeft ervaren hoe je eigen emoties een rol kunnen spelen en in de weg kunnen zitten bij een objectieve beoordeling van de klachten van een patiënt.

 

Summer Academy

Ontwikkel uw vaardigheden in leiderschap, organisatie en management van de zorg” ‘An update in Healthcare Management

In 2017 organiseren TIAS School for Business and Society en Medical Business Education wederom een Summer Academy van vier dagen, speciaal gericht op AIOS en ANIOS. In deze dagen krijgen deelnemers de laatste academische inzichten in onder andere leiderschap, strategie, financiën en organisatie in de zorg. Dit alles ondersteund met case studies uit de dagelijkse praktijk van de zorg.

Klik hier rechts voor een indruk van de eerste TIAS-MBE Summer Academy en hoor deelnemers van de Summer Academy 2015 aan het woord!


Aanmelden Aanmelden kan tot 30 april 2017 door een e-mail te sturen met bijgevoegd je CV (maximaal 2 A4) en motivatie (half A4) naar education@medicalbusiness.nl. De eerste 80 aanmeldingen worden meegenomen, waarvan uiteindelijk 40 deelnemers geselecteerd worden, dus wees er op tijd bij!
Praktisch - Data: 21 t/m 24 augustus 2017 - Locatie: TIAS School for Business and Society (Tilburg) - Programmaprijs: 850,- euro * - Aantal deelnemers: 40 - Selectie van deelnemers o.b.v. CV en motivatie. - Overnachting (2-persoonskamer), ontbijt, lunch, diner inbegrepen

* Prijs is op basis van eigen vervoer naar Tilburg en van hotel naar TIAS

tias-logo mbe-logo

DMD

Doctor meets Director

Het Doctor meets Director (DmD) programma heeft als doel jonge artsen inzicht te geven in de praktijk van zorgbestuur. Met dit initiatief nodigen wij onze doelgroep uit om al vroeg in hun carrière over de grenzen van hun specialisme heen te kijken en mee te denken over de inrichting van een ziekenhuis en de zorg als geheel.

In 2015 is de eerste editie van dit programma van start gegaan. 16 Geselecteerde jonge dokters en promovendi zijn gekoppeld aan een lid van de Raad van Bestuur van een toonaangevend ziekenhuis in Nederland. Verspreid over een jaar kijken zij vier dagen mee met de praktijk van het ziekenhuisbestuur. Zo krijgen zij de kans om de dilemma’s van een ziekenhuisbestuurder van dichtbij mee te maken en hier vervolgens met de bestuurders over in gesprek te gaan.

De groep komt tijdens het jaar vier avonden met elkaar bijeen, waarbij tevens een van de bestuurders als spreker en discussieleider te gast is. Deze avonden bieden de ruimte om ervaringen met elkaar te delen en aan de hand van een bestuurlijk thema met elkaar in discussie te gaan.

Tijdens deze eerste editie van het programma worden de verschillende mogelijkheden van invulling verkend. Deze ervaringen zullen worden gebruikt om in de loop van 2017 een vervolg aan dit programma te geven.

Bij interesse of vragen over het Doctor-meets-Director programma kun je mailen naar education@medicalbusiness.nl

Huidige deelnemende ziekenhuizen: Universitaire Centra: academischzh Topklinische Ziekenhuizen: topklinisch   Algemeen Ziekenhuizen: algemeen

CBA

Clinical Business Administration

Een compacte en intensieve leergang voor jonge professionals

 

In samenwerking met TIAS School for Business en De Jonge Specialist organiseert MBE een volledige leergang op het gebied van management in de gezondheidszorg. De leergang is bedoeld voor jonge zorgprofessionals met de ambitie de gezondheidszorg te verbeteren en innovaties in de zorg te realiseren.

Het programma is bedoeld voor jonge (zorg)professionals die de diepte in willen. De leergang biedt de meest up-to-date wetenschappelijke kennis en inzichten over clinical leadership, de financiering van de gezondheidszorg, governance, kwaliteit, veiligheid en innovatie in de gezondheidszorg. Tevens wordt in het programma aandacht besteed aan (persoonlijk) leiderschapsontwikkeling en ambitie op het managementvlak.


Opzet van het programma

Het programma bestaat uit 7 modules inclusief korte praktijkopdrachten en een eindopdracht. De totale doorlooptijd bedraagt 12 maanden. Het docentenkorps wordt gevormd door hoogleraren van TIAS en aansprekende en inspirerende namen uit de praktijk van de zorg zoals; prof. dr. Bart Berden, prof. dr. Nardo van der Meer (Academic director), prof. dr. Peter van der Voort, prof. dr. Carla Koen, dr. Freek Aertsen, dr. Oscar David en drs. Peter Langenbach. Voor meer informatie: www.tias.edu/cba


Voor wie is dit programma?

Jonge medici en andere zorgprofessionals.

Wat mag je van het programma verwachten?

* compact en intensief * de meest recente wetenschappelijke kennis van de medische/klinische wereld * recente kennis uit de niet-medische wereld toegepast op het medische domein * direct toepasbare kennis van hoogleraren werkzaam in de praktijk als specialist/        bestuurder * optimaal leerrendement van programma op maat gemaakt voor de klinische    doelgroep * certificaat van TIAS, één van de top business schools in Europa * 40 ABAN punten


Praktische informatie

Data: 18 mei 2017 t/m 23 maart 2018 (gedurende het programma worden nog data gepland voor groepscoaching en white paper preparation). Locatie: Campus TIAS Utrecht. Investering: € 4.850,- incl. maaltijden, overnachtingen, en lesmateriaal.


Aanmelden

Elke aanmelding wordt beoordeeld door een selectiecommissie. Voor meer informatie of direct aanmelden kunt u contact opnemen met programma-adviseur Chantal Stevels, via c.v.stevels@tias.edu of 013 466 86 38.

MBE-Logo_breed DJS TIAS